Mikä e-urheilussa viehättää ihmisiä?

Elektroninen urheilu on noussut ryminällä yhdeksi maailman suosituimmista urheilulajeista viimeisten vuosien aikana. Moni vanhemman ikäluokan edustaja on nostellut kulmakarvojaan siitä, kuinka toisten ihmisten pelaamisen katselu voi olla niin kiinnostavaa, mutta avaramielisemmin asiaan suhtautuvat ovat itse tempautuneet mukaan e-urheilun jännittävään maailmaan annettuaan sille mahdollisuuden. Siinä ei tietenkään ole mitään uutta, että uusia urheilulajeja tai ilmiöitä nousee ihmisten suosioon ja osalla on vaikeuksia niitä ymmärtää. Samalla tavallahan myös nettikasinot jännittävine ja värikkäine peleineen ja ominaisuuksineen ovat nousseet suureen suosioon viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Kilpailun jännitys

Aivan kuten muussakin urheilussa, myös elektronisessa urheilussa katsojan kannalta suuren osan katselunautinnosta tuo jännitys kilpailun lopputuloksesta. Mikäli kyseessä ei ole suora lähetys ja katsoja tietää lopputuloksen, on katsojakokemus huomattavasti valjumpi kuin tilanteessa, jossa hän ei ole tietoinen tuloksesta. Jalkapallo-ottelua ei moni jaksa edes katsoa, jos hänelle kerrotaan jo ennen ottelua, että matsi päättyy tulokseen 1-0 ja jonkun pikajuoksun koko magiikka koostuu voittajan arvuuttelusta. Pelkkä jännitys voittajasta on kuitenkin niin vahva tekijä, että se saa ihmiset nauliintumaan jopa katsomaan euroviisujen pistelaskentaa, jossa ei tapahdu muuta kuin numeroiden vaihtumista taululla. Elektronisessa urheilussa on kuitenkin kyse vielä todella paljon muustakin kuin voittajan jännittämisestä.

Monet erilaiset pelit

Tavallaan on hiukan väärin asettaa kaikki elektroninen urheilu samaan kategoriaan. Pelejä on paljon erilaisia ja yhdessä pelissä menestyvä urheilija ei yleisesti ottaen pysty pelaamaan toisessa pelissä maailman huipulla yhtään sen enempää, kuin maailman parhaisiin kuuluva juoksija ei ole myös maailman parhaisiin kuuluva uimari. Yleisöä ajatelleen tämä tarkoittaa sitä, että läheskään kaikista elektronisen urheilun lajeista ei tarvitse pitää, että katselisi e-urheilua. Joku katsoo ainoastaan strategisia Dota 2 -otteluita, toinen taas keskittyy Counter-Strike: Global Offensive -otteluihin ja kolmas on kiinnostunut vain peleistä, joissa simuloidaan fyysistä urheilua, kuten jalkapallopeli FIFA 2021 tai jääkiekkopeli NHL 21. Jokaiselle löytyy siis jotain.

Matala kynnys katseluun

Suurin osa elektronista urheilua katsovista pelaa itsekin pelejä ja samaistuminen pelaajiin on näin helppoa.  Useimmissa peleissä ummikkokin pääsee aika nopeasti kärryille siitä, mitä tavoitteita pelissä on ja millä tavalla voittaja selvitetään. Esimerkiksi e-urheilun peleistä suosituin, eli CS:GO sisältää nopeita pelikierroksia ja helposti omaksuttavat säännöt.

Taidokkaat pelaajat

Tilanne on saman tyyppinen kuin jalkapallossa. Osapuilleen jokainen osaa juosta ja potkaista palloa, mutta taidoikkaammat pelaajat osaavat paljon muutakin ja huomattavasti paremmin. Elektronisessa urheilussa moni kotikatsomossa oleva on pelannut samoja pelejä ja on ihan kohtuullisen tason peruspelaaja, mutta ei vedä vertoja uskomattomia temppuja tekeville ja kellon tarkkuudella pisteitä nakuttaville maailmanluokan pelaajille. Sen sijaan tämä kotikatsomossa istuva ymmärtää, kuinka vaikeita suorituksia lähetyksessä tehdään ja katselee näytelmää suuren ihastuksen vallassa.

E-urheilun tulevaisuus

Miten e-urheilu sitten kehittyy tulevaisuudessa? Useimpien ennusteiden mukaan suosio jatkaa kasvuaan, sillä on jo ikäluokkia, jotka ovat fanittaneet lapsesta asti e-urheilijoita ja uusia ikäluokkia tulee koko ajan. Samalla tietenkin harrastajamäärät nousevat, kilpailujen määrä kasvaa ja kilpailuista jaettavat palkkiot kasvavat. E-urheilu tulee valtaamaan yhä enemmän tilaa mediasta ja e-urheilun huipuista tulee kaikkien tuntemia supertähtiä, kuten tilanne jo joissakin osissa Aasiaa on. Suomessahan vielä tällä hetkellä menestyneetkin e-urheilijat ovat kansan silmissä varsin tuntemattomia.

Harvat pitävät enää elektronista urheilua harrastelijoiden puuhasteluna ja entistä useamman silmät tullevat avautumaan tulevaisuudessa, kun perinteiset urheilulajit yksi toisensa jälkeen jäävät median huomiossa e-urheilun varjoon.


KATSO MYÖS NÄMÄ:
Uusi lohjalaishelsinkiläinen startup e-urheilulle
E-URHEILUN PIKAKURSSI ALOITTELEVILLE PELAAJILLE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *