Etätyöntekijänä sinulla on vapaus tehdä työsi missä ja milloin haluat – ilman, että joudut matkustamaan toimistoon. Kotona työskenteleminen tuo kuitenkin omat haasteensa. Jos et järjestä ja suunnittele päiviäsi huolellisesti, saatat huomata, että tuotteliaisuutesi laskee ja työt kasaantuvat.
Tosiasia on, että etätyöntekijän on oltava jopa järjestäytyneempi kuin toimistotyöntekijän, jotta etötyöläinen olisi mahdollisimman tehokas ja tuottelias. Tässä on muutama ehdotus, jonka avulla voit rakentaa kyseisen rakenteen etätyöntekijänä.
1. Organisoi työtilasi.
Valitse kotoasi työpisteeksesi rauhallinen ja valoisa paikka, jossa voit keskittyä ja jossa voit vältää häiriötekijöitä, kuten kovaäänisiä television ääniä, rakennustyömaan pauketta, voimakkaita hajuja ja epämieluisia valoja. Varmista, että valitsemallasi työpisteessä on kaikki tarvitsemasi tavarat, joita tarvitset päivittäisten tehtävien suorittamiseen. Pidä työtila organisoituneena ja siistinä, jotta päiväsi olisi tuotteliaampi ja jotta voisit keskittyä tehtäviisi. On sanomattakin selvää, että sänky ei ole sovelias työpiste!
2. Tee itsellesi lista kaikista tehtävistä asioista
Laadi itsellesi aina selkeä luettelo tehtävistä vaativista asioista kiireellisyysjärjestyksessä. Ilman listaa voit esimerkiksi keskittää energiasi vääriin asioihin, unohtaa tärkeitä tehtäviä ja tapaamisia. Laske myös, kuinka paljon aikaa sinulta menee yhden tehtävän suorittamiseen, jotta pystyisit aikatauluttamaan työpäiväsi ja jotta et unohtaisi tärkeitä päivämääriä. Päivän lopussa voit arvioida menestymisesti ja laatia alustavan listan seuraavaa päivää varten.
3. Määritä työajat.
Etätyöläisillä on usein varsin joustavat työajat. Tämä tarkoittaa, että voit itse oikeastaan päättää, mihin aikaan aloitat ja lopetat työpäiväsi. Sinun kannattaa pitää rutiineistasi kiinni ja aloittaa ja lopettaa työpäiväsi suunnilleen samaan aikaan joka päivä. Jos muutat aikataulua joka päivä, sinun voi olla vaikea löytää itsellesi sopiva työrytmi niin fyysisesti kuin henkisestikin.
Pidä huolta, että kolleegasi ja esimiehesi ovat tietoisia aikataulustasi, jotta he tietävät, milloin sinut voi parhaiten tavoittaa. Kommunikoi suunnitelmistasi esimiehesi ja kollegojesi kanssa joko sähköpostin, pikaviestin tai videopuhelun välityksellä. On tärkeää, että työkaverisi ovat perillä tekemisistäsi ja aikataulustasi, vaikka työskenteletkin kotona. Tämä käytäntö auttaa sinua myös olemaan läsnä ja valmistautunut työpäivään.
4. Pukeudu.
Yöpuku on mukava asu, mutta työpäivän asuksi se ei ole sovelias. Pukeutumisella on suora psykologinen vaikutus: kivojen työvaatteiden pukeminen parantaa motivaatiota,, itsevarmuutta, mielialaa, energiatasoja, ja työpanosta. Laadi siis itsellesi aamurutiini, joka pitää sisällään laittautumisen ja päivään valmistautumisen – aivan kuin olisit menossa ihan normaaliin toimistoon. On äärimmäisen tärkeää, että tunnet olosi hyväksi, itsevarmaksi ja valppaaksi kotona työskennellessäsikin.
5. Pidä riittäviä taukoja.
Joskus kotona työskentely voi johtaa siihen, että työläiset unohtavat pitää riittävästi taukoja. Tämä on varsin ymmärrettävää, sillä kotona ei ole esimerkiksi työkavereita, jotka muistuttaisivat lounas- ja kahvitauoista. On kuitenkin oman työpanoksesi ja terveytesi kannalta äärimmäisen tärkeää, että aikataulutat päiväsi ja pidät riittäviä taukoja. Suosittelemme, että pidät yhden lyhyen tauon aamupäivällä ja iltapäivällä, janyhden pidemmän lounastauon lounasaikaan. Aseta tarvittaessa itsellesi hälytys muistuttamaan sinua tauosta. Lähde pienelle kävelylle, leiki kissasi kanssa, tee kahvit. Palatessasi töihin tulet huomaamaan, että mielesi on virkeämpi ja näin ollen tuotteliaampi.
6. Kehu itseäsi.
Suomalaiset eivät usein mielellään kehu itseään. Sinun olisi kuitenkin muistettava kehua itseäsi onnistuneen työpäivän jälkeen. Palkitse itsesi vaikkapa viiinilasillisella, kahvikupposella, tai herkuilla työpäivän jälkeen, tai osta itsellesi jotain kivaa. Tuntuuko sinusta, että tarvitset kaikesta huolimatta lisätuloja vaikkapa itsesi tai muiden hemmotteluun? Limiittilaina on hyvä vaihtoehto silloin, kun kaipaat pientä taloudellista avustusta nopeasti ja helposti.